Хто вирішуватиме земельні спори на Свалявщині: склад комісії

16 Червня 2021, 20:00
Засідання виконкому Свалявської міськради 1957
Засідання виконкому Свалявської міськради

15 червня під головуванням міського голови Юрія Григи відбулося засідання виконавчого комітету Свалявської міської ради. Було розглянуто низку важливих питань із різних сфер життєдіяльності громади. 

На жаль, за вказівкою начальника відділу туризму, інвестицій та соціально-економічного розвитку міськради Івана Русина, інтернет-виданню Район.Свалява заборонили проводити відеотрансляцію та фотографування засідання виконкому, однак журналісти були присутні на обговоренні питань.

Читайте також: СВАЛЯВЧАНИ ПРОСЯТЬ МІСЬКРАДУ ОРГАНІЗУВАТИ ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЇ СЕСІЙ ТА ЗАСІДАНЬ ВИКОНКОМУ

Як звітують на сайті Свалявської міської громади, виконавчий комітет міської ради затвердив проєктну документацію за робочими проєктами «Капітальний ремонт вулиці Бистрянська у м. Свалява» і «Капітальний ремонт вулиці Зоряна у м. Свалява».

Члени виконавчого комітету проголосували за рішення «Про затвердження Положення про порядок оплати та надання пільг по оплаті за навчання в Свалявській школі мистецтв». Присутні також підтримали надання пільги та звільнення від оплати за навчання дітей у Свалявській школі мистецтв (відповідні заяви надійшли від представників пільгових категорій населення).

Члени виконавчого комітету проголосували за проєкт рішення «Про затвердження контингенту учнів у Свалявській школі мистецтв Свалявської міської ради», згідно з яким затверджено контингент учнів у школі в кількості 400 учнів. (Раніше цей ліміт становив 720 учнів, авт.).

На засіданні розглянули питання «Про розміщення дорожніх знаків та нанесення дорожньої розмітки на території Свалявської територіальної громади» і підтримали відповідний проєкт рішення.

Читайте також: У СВАЛЯВІ ВСТАНОВЛЯТЬ НОВІ ДОРОЖНІ ЗНАКИ: ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ВОДІЇВ ТА ПІШОХОДІВ

Члени виконавчого комітету підтримали проєкти рішень, пов’язані із захистом прав дитини. Було також ухвалено рішення, підготовлені на основі заяв громадян, щодо присвоєння (зміни) адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна на території Свалявської міської ради, і з інших архітектурних питань.

Члени виконкому проголосували за проєкт рішення щодо створення опікунської ради при виконавчому комітеті Свалявської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування), а також затвердження Положення про опікунську раду при виконавчому комітеті Свалявської міської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки  (піклування), і персонального складу цієї ради.

Крім цього, присутні прийняли рішення, що стосувалися соціальної підтримки жителів громади.

Члени виконавчого комітету затвердили акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню.

Однак ще одним важливим питанням, яке пропустили у переліку на сайті громади, постала діяльність Комісії по вирішенню земельних спорів на території Свалявської міської ради.

Зокрема на розгляд виконкому подали пропозицію про  затвердження персонального складу Комісії та положення про її діяльність для врегулювання роботи колективного органу.

Присутній на засіданні виконкому депутат міської ради Василь Кошеля висловив думку, що ці питання мають розглядатися на сесії Свалявської міськради

«Я вважаю, що це питання сесії, а не виконкому. Оскільки робота Комісії безпосередньо стосується земельних ділянок. Раніше це питання виносилося на розгляд сесії. Це важливе питання, адже ми будемо говорити за межу та землі, і потрібно зробити так, аби все було зрозуміло, юридично правильно і  у людей не виникало питань», – зауважив Кошеля.

Натомість міський голова Юрій Грига відповів, що не бачить ніяких підстав перекладати це питання на сесію:

«Це неважливе зовсім питання. Все одно всі земельні питання виносяться на сесії, Комісія не приймає рішень. Згідно чинного законодавства не бачу проблем, щоб виконком затвердив комісію, і нехай вона собі працює. Якщо виникнуть питання якісь колись до цієї комісії, то будемо вже визначати як рухатися далі», – прокоментував Грига.

Зрештою, після узгодження юридичних моментів, члени виконкому одноголосно проголосували «за» затвердження персонального складу Комісії.

Тож згідно з рішенням виконавчого комітету, Головою комісії став Іван Бобаль, начальник відділу земельних відносин Свалявської міської ради, а його заступником – Іван Русин, начальник відділу туризму, інвестицій та соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, внутрішніх та зовнішніх зв’язків Свалявської міської ради;

 Секретар комісії — Олександр Бусько, провідний спеціаліст відділу земельних відносин Свалявської міської ради;

Члени комісії:

  • Наталія Русин, провідна спеціалістка відділу земельних відносин Свалявської міської ради;
  • Яна Прокопенко, провідна спеціалістка відділу містобудування та архітектури Свалявської міської ради;
  • Максим Чубаров, начальник відділу загальної та організаційної роботи Свалявської міської ради;
  • Діана Жиганська, спеціалістка першої категорії відділу з кадрового та правового забезпечення Свалявської міської ради.

Згідно з затвердженим Положенням,  Комісія відповідно до Земельного кодексу України, норм чинного законодавства та в межах своєї компетенції розглядає земельні спори, які виникають на території Свалявської міської ради щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності чи користуванні громадян, та додержання ними                           правил добросусідства.

З метою виконання покладених на неї завдань Комісія вправі: 

  • готувати запити та одержувати в установленому законодавством порядку від виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності і господарювання документи, матеріали та іншу інформацію, необхідну для роботи комісії;
  • залучати експертів, фахівців, спеціалістів підприємств, організацій, служб та установ для участі в роботі комісії. Оплата роботи зазначених осіб проводиться зацікавленими сторонами у рівних частинах, якщо інше не передбачено домовленостями між ними або однією з сторін;
  • здійснювати комісійний виїзд для перевірки фактів порушення меж земельних ділянок на місцевості.

 Комісія відповідно до Земельного кодексу України, норм чинного законодавства та в межах своєї компетенції розглядає земельні спори, які виникають на території Свалявської міської ради щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності чи користуванні громадян, та додержання ними                            правил добросусідства.

Залишається відкритим питання, чи не створить діяльність Комісії по вирішенню земельних спорів, яка, по факту, буде підпорядковуватись  міському голові Гризі, конфлікту з роботою земельної Комісії міської ради, до якої входять депутати різних політичних партій і які представляють інтереси переважної більшості свалявчан. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024