Переваги рідких шпалер перед іншими оздоблювальними матеріалами

16 Червня 2021, 10:20
рідкі шпалери Реклама 1493
рідкі шпалери

Якщо ми чуємо слово «шпалери», то в більшості випадків уявляємо собі рулони паперу з текстурою і малюнками. Але шпалери можуть бути не тільки паперовими, вініловими або флізеліновимі, ​​також цей оздоблювальний матеріал буває рідким.

У нашій статті ми розповімо вам, що таке рідкі шпалери і вкажемо на їх переваги перед іншими матеріалами для обробки, а також відповімо на найпоширеніші питання, пов'язані з процесом монтажу рідких шпалер.

Що собою являють рідкі шпалери?

Даний вид оздоблювального матеріалу виготовляється з суміші таких компонентів:

  • Бавовняні і целюлозні волокна,
  • КМЦ-клей, або інша клейка основа,
  • Різні барвники, в залежності від потрібного зовнішнього вигляду,
  • Добавки, які поліпшують декор, різні блискітки, гранули, стружки або нитки.

Шпалери випускаються в сухому і рідкому вигляді і за своєю суттю є одним з варіантів декоративної штукатурки для обробки стелі і стін всередині приміщення. Як правило, сухі суміші розводяться водою, в пропорції наведеної в інструкції. Якщо ви придбали вже розведені шпалери, то використовувати їх можна відразу ж після розмішування.

Переваги рідких шпалер перед іншими матеріалами

Якщо ви не впевнені, чи обробляти стіни власного житла рідкими шпалерами, рекомендуємо вам ознайомитися з їх достоїнствами і перевагами:

  • Дуже гарний зовнішній вигляд. При правильному нанесенні на поверхню, рідкі шпалери дійсно виглядають набагато красивіше рулонних шпалер. Крім цього, рідкі шпалери мають неповторну текстуру, створення якої неможливо в інших варіантах обклеювання стін або стель;
  • Хороша адгезія з будь-яким типом поверхні. Готова суміш відмінно лягає практично на будь-яку поверхню (бетон, штукатурка, дерево, метал) і має з нею відмінне зчеплення. Однак хороша адгезія не виключає необхідності ґрунтування поверхонь;
  • Хороші експлуатаційні характеристики. Даний вид обробки не притягує пил, не вбирає неприємні запахи, не вигорає і не руйнується при впливі ультрафіолету. Крім цього, шпалери не деформуються і не сприяють поширенню пожежі;
  • Досить легкий монтаж. Куплені рідкі шпалери дуже легкі в приготуванні. Також даний оздоблювальний матеріал при монтажі не вимагає занадто високої кваліфікації працівника, і нанести його на поверхню зможе навіть людина, що не володіє будівельними навичками;
  • Прийнятна вартість. Всупереч поширеній стереотипу, рідкі шпалери коштують не дуже дорого, ось каталог виробника, орієнтовна ціна цього оздоблювального матеріалу варіюється від 25 до 55 грн за один квадратний метр. Основними критеріями, що впливають на вартість матеріалу, є країна виробник шпалер і їх декоративні властивості.

Популярні питання, пов'язані з монтажем рідких шпалер

Якщо ви вирішили самостійно обробляти поверхні в своєму житлі, то у вас напевно виникнуть такі питання:

Чи можна наносити шпалери на вже наявну фарбу?

На думку багатьох досвідчених будівельників, перед нанесенням будь-якого нового оздоблювального матеріалу, старий шар краще видалити з поверхні. Однак якщо стара фарба має хороше зчеплення з поверхнею, то ви можете нанести рідкі шпалери поверх неї, попередньо обробивши поверхню ґрунтовкою.

Чи можна на старі рідкі шпалери наклеювати рулонні варіанти?

На жаль, при наклеюванні звичайних шпалер, вам доведеться видалити зі стіни рідкі. Але не турбуйтеся, зробити це досить легко, досить, добре змочити шпалери водою, дочекатися їх розмокання і зняти шар за допомогою широкого шпателя.

Чи підходять рідкі шпалери для обробки стель?

Як ви вже знаєте, цей варіант обробки проводиться з дуже легких компонентів і має відмінне зчеплення практично з будь-якою поверхнею. З цієї причини рідкі шпалери відмінно лягають, як на стіни, так і на стелю. Головне, обробляючи стелю шпалерами, намагайтеся не робити занадто товстий шар.

Чи можна робити малюнки рідкими шпалерами?

Не можна сказати, що рідкі шпалери, це ідеальний варіант для створення малюнків на стінах. Однак при наявності художніх навичок і спеціальних трафаретів, ви цілком можете створити на стіні потрібну вам художню композицію.

Чим краще всього наносити рідкі шпалери?

Рідкий варіант шпалер наноситься на поверхню так само, як і звичайна штукатурка або шпаклівка. Тому ви можете сміливо користуватися широким шпателем або малкою, зручного для вас розміру. Єдине що варто відзначити, не намагайтеся наносити рідкі шпалери на поверхні за допомогою пензлика, оскільки вони відносяться все-таки до розряду штукатурок, а не фарб.

Сподіваємося, наша стаття переконала вас у перевагах і достоїнствах рідких шпалер, і відповіла на ваші запитання.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024