Свалявчан запрошують на святковий концерт з нагоди 25-річниці ансамблю «Берегиня»

25 Травня 2021, 16:40
887

В четвер, 27 травня о 11:00 за к.ч. у малій залі Свалявського міського будинку культури, відбудеться святковий концерт з нагоди 25-річниці заснування літературно-пісенного ансамблю «Берегиня», що діє при Свалявській публічній бібліотеці.

Історія ансамблю «Берегиня» бере початок з 1996 року. Коли в один пам’ятний день у бібліотечних працівників Свалявщини виникла ідея створити колектив, який би умів поєднати літературу і пісню, поезію і музику. Її у травні того ж року підтримали закохані у книгу та пісню працівники: завідувач бібліотекою с. Плав’є П. Павлович, завідувач бібліотекою с. Голубине М. Лизанець, заслужений учитель України М. Молнар, методист ЦРБ І. Бідзіля і заступник директора по роботі з дітьми І. Бобота, а також Н. Добрик, О. Гопак, Н. Коневич, М. Котубей,  Р. Марочко. Так спільними зусиллями був створений літературно-мистецький ансамбль «Берегиня».

У 1997 році літературно-пісенному ансамблю «Берегиня» присвоєно почесне звання «народний». Це визнання наполегливої і самовідданої праці окрилило артистів. До колективу влилося нове поповнення. В ансамблі нараховувалося п’ятнадцять самодіяльних аматорів. Керівником-організатором ансамблю, його душею була закохана в художнє слово та музику директор Центральної районної бібліотеки А. Лефтер.

Приємно відзначити, що їхня творча й цілеспрямована робота двічі записувалася на обласному телебаченні, транслювалася по області в циклі «Духовні обереги». А квартет «Берегині» у складі Е. Ганькович, Н. Павлій, М. Котубей, Н. Мигович став дипломантом ІІІ Міжнародного фестивалю імені Михайла Машкіна, за активну роботу у пропаганді української літератури і народознавства отримав чимало подяк від райдержадміністрації. Ансамбль з успіхом виступав в обласній філармонії, взявши участь в авторському концерті композитора І. Керецмана.

До ансамблю ввійшли одухотворені, натхненні співачки, палкі патріоти, для яких пісня – не лише слова, а найбільше добро. Їм не треба пояснювати очевидні речі про любов до рідного краю, духовних цінностей, всі розуміють одне одного з півслова чи погляду. В ансамблі видно образи нової України: країни, народ якої живе в гармонії з Природою та Всесвітом, люди в ньому – щасливі, духовно багаті. Вони належать до тих, що творять сучасну державу.

Співачки ансамблю вважають своїм почесним обов’язком доносити інформацію про народну пісню до широкого загалу. І доносити насамперед у майстерному їх виконанні. «Ми повертаємо пісню людям і ми повертаємо людей у пісню» – саме таким є девіз учасниць ансамблю «Берегиня» за словами директора Центральної бібліотечної системи М. Бітлянин.

На сьогоднішній день повністю змінився склад учасників. Колектив продовжує включати в свій репертуар нові літературні та музичні твори поетів і композиторів Закарпаття та всієї України. По-новому зазвучали у виконанні учасників пісні Миколи Попенка, Петра Рака, Василя Кобаля, Івана Керецмана, Івана Сльоти, Анатолія Пашкевича, Володимира Верменича та керівника колективу Василя Циганина закарпатські, словацькі та українські народні пісні. У репертуарі домінують поезії Тараса Шевченка, Андрія Патруса-Карпатського, Івана Ірлявського, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Софії Сороки, Василя Кобаля, Василя Густі, Юрія Мегели та ін. 

Керівник ансамблю В. Циганин справедливо відзначає, що в мистецькому колективі ще багато недоробленого, чимало чекає свого вирішення. Вважає, що його попередні роки наповнені творчим змістом і далі є що робити. Вони справді несуть нам пісню, рятівну, цілющу, родиму, дарують нам радість, повертають нам нас, працюють на утвердження незалежної держави.

29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024