Останнє попередження для паліїв сухої рослинності на Свалявщині

26 Квітня 2021, 14:00
853

Сучасні технології проти паліїв сухої трави використовують активісти Свалявщини. За допомогою дрона, радіус польоту якого сягає 8 км, а час польоту – 4 години, екоактивісти слідкують за порушеннями та одразу повідомляють пожеників.

Як відомо, дим, який виділяється під час спалення сухостою, насичений карцерогенами, що шкодять здоров’ю оточуючих та навіть викликають рак.Максимальний штраф за підпали рослинності навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав цьогоріч сягнув 153 тисячі гривень. За перші три місяці поточного року пожежники Закарпатської області в екосистемах краю ліквідували 306 пожеж. Загальна площа знищеної сухої трави, чагарників та сміття становить більше 333 га.

Як повідомляє голова Мукачівської РДА Едгар Токар на офіційній сторінці Мукачівської районної державної адміністрації:

«Необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого і може спричинити масову пожежу, яка здатна за лічені хвилини знищити не один гектар лісу, а часом і житлові будівлі. Особливо вони небезпечні у вітряні дні, коли вогонь швидко поширюється. Вогонь знищує не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, гинуть тварини, які живуть у сухій траві чи на поверхні ґрунту. Вони можуть задихнутися чи згоріти живцем», – наголошує Едгар Токар. 

Закликає громадян бути свідомими, не спалювати траву, а у випадку виявлення паліїв, не вдаватися до проявів самосуду, а про факт злочину терміново повідомляти поліцію за номером 102.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024