Повітряний еко-патруль запустили у Сваляві

23 Березня 2021, 23:03
1239

«Всі вже 100 разів чули, що спалювати сміття і суху рослинність НЕ МОЖНА! Навіть Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає адміністративне правопорушення і високі штрафи. Але все одно, декого це не зупиняє.» – наголошує один з учасників молодіжної ініціативної групи «Еко свалявщина» – Василь Петрус.

Активіст також повідомляє, що на протязі березня-квітня в Свалявській та Неліпинській громаді молодіжна група буде проводити патрулювання за допомогою дрона (квадрокоптера) по визначенню таких паліїв. Крім цього спостерігачі збираються відслідковувати хто викидає сміття та будівельні відходи.

Всі порушники будуть зафіксовані і передані ДСНС та Національній Поліції в Закарпатській області.

–Хочемо зауважити, що з дрона добре видно звідки почав поширюватися вогонь, встановити власника ділянки, буде не проблема. Також, якщо хтось думає, що можна підпалити і швидко втекти – у вас цього не вийде. За хвилину можна облетіти квадратний кілометр та зробити фото/відео фіксацію.

Нагадуємо, що 13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, який посилює відповідальність за спалювання сухої трави. Згідно з документом, штраф за знищення або пошкодження рослинності вогнем підняли у 18 разів – з  5 100 грн до 91 800. Максимальний штраф за підпали рослинності навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав сягнув  153 000 гривень. 

За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом передбачено штраф від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91 800 до 153 тис. грн).

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024