Як доглядати за ротовою порожниною: поради від свалявської лікарки

20 Березня 2021, 13:46
1393

20 березня відзначається Всесвітній день здоров'я ротової порожнини.  З нагоди цієї  дати ми вирішили розпитати у професіонала, як забезпечити собі гарну посмішку.

У холодну пору року частота випадків загострення стоматологічних захворювань значно зростає. Хвороби, які мали безсимптомний перебіг і про існування яких пацієнт може і не здогадуватися, починають турбувати і проявлятися у вигляді гострого болю, припухлості або різноманітних висипань на слизовій оболонці рота. Тому пропонуємо не зволікати та займатися самолікуванням і необхідно негайно звертатися за спеціалізованою допомогою до лікаря-стоматолога.

Журналісти Район.Свалява  розпитали лікарку-парадонтолога Андріану Гаврилюк про правильну профілактику ротової порожнини.

– Чистити зуби потрібно протягом мінімум двох хвилин двічі на день: зранку після сніданку і ввечері перед сном. Обов‘язково включити у догляд за ротовою порожниною інтердентальні йоршики. Їх застосовують для очищення міжзубних проміжків, які практично неможливо вичистити звичайною зубною щіткою. Ваша зубна паста обов‘язково має містити фториди – речовини, які запобігають розвитку карієсу у дітей та дорослих.

Обов‘язково варто відвідувати стоматолога двічі на рік для профілактичного огляду і проведення професійної гігієни. Навіть якщо вас нічого не турбує, це не означає, що ваші зуби здорові. А ще  набагато легше і дешевше  зупинити прогресування карієсу чи зубного каменю на початкових етапах, ніж потім боротися з сумними наслідками недогляду.

Слід пам‘ятати, що ваш стоматолог і ви — це команда, яка береже  ваше здоров'я. Але тільки ви відповідальні за власні зуби. Лікар вже бореться із наслідками вашого недбалого ставлення до своїх зубів  або навпаки – покращує їх стан. Якщо ви почали відчувати біль у якомусь зубі — не зволікайте! Якнайшвидше записуйтесь до стоматолога.  Зубний біль має властивість із гострої фази переходити у хронічну, коли він затихає і не відчувається протягом певного періоду часу. Це не означає, що він сам по собі зникне і не буде потрібно  лікувати проблему. На превеликий жаль, все тільки погіршиться, – розповідає лікарка Андріана Гаврилюк.

Відвідування спеціаліста обов’язкове також з метою запобігання розвитку пухлин. Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ, тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватися у злоякісні пухлини. Своєчасне їх виявлення та лікування допоможе зберегти не тільки здоров’я, а й життя людини.

«Сподіваюся ці поради будуть корисними, і ви взяли для себе  нову інформацію. Бережіть свої зуби і пам‘ятайте, що кращого, ніж власні здорові зуби, нема», – наголошує Андріана Гаврилюк. 

Нагадуємо, що лікарка веде свій блог в соціальній мережі Instagram, де більш детально розповідає про свою роботу та намагається застерегти людей від наслідків, які можуть утворитись від неправильного догляду за ротовою порожниною. 



 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024