Свалявчани зможуть отримати компенсацію за світло у зв’язку з відміною знижених тарифів

04 Лютого 2021, 18:16
1670

Нагадуємо, що у лютому Кабінет Міністрів України схвалив постанову № 64 «Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії», згідно з якою запроваджується надання компенсації окремим категоріям побутових споживачів (крім тих, які отримують житлову субсидію) на оплату електричної енергії, спожитої у I кварталі  2021 року, у зв’язку з відміною окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів.

Компенсація надається у зв’язку зі встановленням урядом із 1 січня 2021 року єдиної ціни на електроенергію для населення (1,68 грн/кВт*год) та скасуванням окремих пільг.

Хто зможе отримати компенсацію?

  1. Населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф.
  • Населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф.
  • Багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Компенсація здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету на період І кварталу 2021 року через постачальників універсальних послуг, у Закарпатті таким є ТОВ «Закарпаттяенергозбут». Постановою Кабміну визначено, що споживачі отримуватимуть компенсацію автоматично, звертатися до постачальника з цього приводу не потрібно.

Процедура компенсації

Порядок отримання компенсації, обумовлений законодавством:

  1. Постачальники формують і надсилають до Міністерства соціальної політики загальний реєстр споживачів, які мають право на компенсацію (не претендують на неї, згідно з постановою, отримувачі субсидій).
  2. Після затвердження Міністерством соціальної політики реєстру споживачів, які мають право на компенсацію, постачальники щомісяця формують заявку на суму, необхідну для покриття споживачам різниці у витратах на електроенергію, що зросли внаслідок відміни пільгового тарифу.
  3. Розмір місячної компенсації та кінцева сума до оплати буде зазначена у рахунках на оплату електроенергії, які отримує споживач.
  4. Споживачі, які користуються електронною абонентською книжкою, зможуть побачити суму компенсації тільки після завершення процедури затвердження реєстрів та надходження коштів із бюджету на рахунки товариства. 

Увага! Перші зарахування мають бути здійснені у лютому за електроенергію, спожиту в січні 2021 року. У зв’язку з цим можливе надходження рахунків до споживачів дещо пізніше, ніж зазвичай!

У разі виникнення будь-яких запитань споживачі завжди можуть звернутися до кол-центру ТОВ «Закарпаттяенергозбут» за номером :
0-800-50-59-60 (у робочий час) та Інформаційно-консультаційного центру (0312) 42-99-92.

Графік роботи: Пн-Чт 08:00 – 17:00, Пт 08:00 – 16:00 (обід: 12:00 – 12:48).

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024