3 лютого, що святкуємо та в кого іменини

03 Лютого 2022, 10:00
Фото ілюстративне 1060
Фото ілюстративне

У світі відзначають: Національний день жінок лікарів в США, а віряни вшановують пам'ять Максима Грека.

День ангела відзначають: Агнія, Анастасія, Ганна, Євген, Іван, Ілля, Максим.

3 лютого, віряни православної церкви вшановують пам’ять Максима Грека, релігійного публіциста і перекладача. В народі свято отримало назву Максим – розрадник. З церковних переказів відомо, що святий Максим народився в 1475 році в Греції, але згодом приїхав до Росії, де займався перекладом духовних творів. Першою його великою роботою був переклад Псалтирів. Максим Грек помер у 1556 році в Троїце-Сергієвій Лаврі.

Народні прикмети

– Існує повір’я, що якщо 3 лютого за наявності невирішеної проблеми піти до лісу, відшукати там березу, і притулившись до неї розповісти, що турбує, то вже по дорозі додому вірне рішення обов’язково знайдеться.

– Якщо на Максима через хмари видно Місяць – це запорука гарного врожаю.

– Ясна погода 3 лютого – чекай довгих морозів.

– Якщо у цей день подружжя, взявшись за руки, струсить сніг з дерева, що росте у їхньому дворі, то це гарантує їм процвітання і щастя.

– На Максима, 3 лютого, якщо створиш добру справу, то добро обов’язково тобі повернеться.

Звичаї і традиції 3 лютого

Здавна святий Максим вважався розрадником. Прийнято вважати, що він допомагає людям впоратися з усіма бідами. Крім того, християни молилися йому про заступництво за вдів і сиріт. Кожна людина у Максимів день повинна була згадати добрим словом всіх, хто коли-небудь приходив їй на допомогу, а також допомогти в чомусь у відповідь.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024