2 лютого, що святкуємо та в кого іменини

02 Лютого 2022, 09:50
Фото ілюстративне 1087
Фото ілюстративне

День ангела відзначають: Юхим, Захар, Інна, Лаврентій, Лев, Павло, Римма, Семен. 

2 лютого (20 січня за старим стилем) відзначається Єфімов день. Інші назви свята: Юхим, Юхим зимовий, Юхим заметільний, Юхим – обломи тин. Євфимія Великого називали Благодушним і Схимником, він жив у 5 столітті і вважається одним із засновників чернецтва.

Народні примети

  1. Який день, така і Масляна.
  2. На Макарія (1 лютого) і на Юхима заметіль – вся Масляна заметільна буде.
  3. Помело мітлою на Масляну – значить, прийде вона заметільна.
  4. Сонце – до червоної весни, похмуро – до затяжних морозів, вітряно – до сирого року.
  5. Іній в цей день обіцяє осінні нічні заморозки.
  6. Якщо почалася завірюха, то триватиме вона весь тиждень.
  7. У Єфимів день опівдні сонце – весна буде рання.
  8. Завірюха віщує холодну весну з частими хуртовинами.
  9. У цей день втратити рукавицю – до бідності, поранити руку – до хвороби близької людини.
  10. 2 лютого не можна піднімати з землі дрібні гроші, інакше протягом трьох років будете жити в злиднях. Також не потрібно співати після заходу, в іншому випадку сліз не уникнути.

День Бабака

Щорічно 2 лютого в Америці, Канаді та інших країнах відзначається цікаве свято, присвячене природі, погоді та прогнозам – День бабака. Цього дня люди збираються разом і здійснюють веселий ритуал: вони спостерігають за поведінкою живого бабака і роблять прогнози про погоду.

Вважається, що в День бабака звірок визирає з норки після зимової сплячки. Якщо він бачить свою тінь, то лякається і надовго ховається назад у нірку. В цьому випадку зима триватиме ще довгих шість тижнів.

Якщо ж день видався похмурий, і сонця немає, бабаку боятися нічого – він сміливо вилазить зі своєї схованки. Значить, можна чекати на потепління і швидкий прихід весни. За народними прикметами, якщо в цей день мете заметіль, то і весною буде хуртовина. Також сьогодні багато уваги приділяли поведінці домашніх тварин: якщо кішка скребла підлогу, а кури крутили хвостами, то слід чекати хуртовини.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024