31 січня: яке сьогодні свято

31 Січня 2021, 11:55
581

31 січня — 31-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 334 дні (335 днів — у високосні роки).

День ангела відзначають:  Володимир, Дмитро, Іларіон, Єфрем, Кирило, Ксенія, Марія, Маркіян, Максим, Марк, Микола, Михайло, Оксана, Олексій, Омелян, Єфрем, Сергій. 

31 січня – день Панаса або день Ломоноса. Кажуть: «На Ломоноса ніс легко відморозити», «Якщо прийшов Ломоніс, ховай щоки й ніс».  Вважалося, що в цей день потрібно було позбавлятися від нечистої сили: селяни проводили різноманітні обряди, щоб перемогти злих духів, виготовляли обереги. 

Народні прикмети на 31 січня

  • Заметіль в цей день віщує прихід пізньої весни.
  • Якщо на Панаса відлига – літо буде непогожим, і урожай картоплі буде дуже поганим.
  • Ворони кружляють зграями високо – мороз протримається достатньо довго.
  • Якщо людина народилася 31 січня, щоб захистити себе від злих сил, він повинен носити талісман з аквамарином і гранатом.
  • Якщо на Панаса захід – чистий, і в цей день вдарив мороз – прикмета до того, що морозна погода протримається ще дуже довго.
  • За старих часів ставили на стіл самовар і слухали: якщо він сильно гудів, значить, вдарять морози в найближчий час.
  • Ворони кружляють зграями – чекай потужних морозів.

Всесвітній день ювеліра
31 січня у світі відзначають міжнародне професійне свято майстрів з виготовлення ювелірних виробів — Всесвітній день ювеліра. Ця професія має дуже довгу історію і вважається однією з найдавніших, адже люди завжди любили себе прикрашати. Ювеліри, на відміну від інших майстрів з обробки матеріалів, таких як ковалі чи різьбярі по каменю, мають справу з дорогоцінними матеріалами.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024