18 січня, що святкуємо та в кого іменини

18 Січня 2022, 07:00
Фото з відкритих джерел 803
Фото з відкритих джерел

18 січня — 18-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 347 днів (348 днів — у високосні роки).

18 січня День ангела імені відзначають: Аполлінарія, Григорій, Євгенія, Йосип, Лук’ян, Матвій, Поліна, Роман, Семен, Сергій, Тетяна.

У народному календарі 18 січня називають Водохресний святвечір, Голодний вечір або Голодна кутя

У цей день християни готуються до великого двунадесятого свята Хрещення Господнього. «Навечір’я» означає вечір перед церковним великим явищем. А назва «Святвечір» походить від традиції в цей вечір пригощатися сочивом (або кутею). Готують страву з рису або пшениці, додають мак, родзинки, дрібно нарізану курагу і запашний рідкий мед.

18 січня вважається пісним днем, до вечора заведено пити тільки воду. Повернувшись з ранкової літургії у храмі, приймаються за прибирання житла і приготування страв для вечері — обов’язково варять узвар із сушених фруктів, ліплять вареники з грибами, запікають картоплю і подають все з квашеною капустою. 

Водохресний вечір: традиції, обряди, прикмети

Водохресний вечір – день суворого посту і покаяння, що готує віруючих до великого свята Хрещення Господня, яке відрізняється пишністю та урочистістю. Здійснюється два обряду освячення води:

  • напередодні Хрещення – всередині церкви;
  • в день Хрещення – на найближчому озері або річці.

Водохресна вода освячує, дає благословення, очищення, здоров’я. Опівночі на Хрещення йшли за водою на річку. Згідно з повір’ям, вода в цю пору в річках колишеться. Увечері в чашу наливали воду. Якщо опівночі вона сама колихнеться – це добрий ознака, людина побачила явище Господнє.

Згідно з повір’ям, сніг, зібраний в ввечері напередодні Хрещення, допомагає зцілювати хвороби. Люди вмивалися снігом, а талу воду довго зберігали, використовуючи її для господарських потреб і для вмивання. Дівчата, щоб їх шкіра була білою і гладкою, брали сніг і обтирали обличчя

Народні прикмети на 18 січня:

– На Водохресний вечір йде сніг – чекайте хорошого врожаю зернових культур.

– Дме сильний південний вітер – літо буде дощовим.

– Вночі зірок не видно, і небо тьмяне – грибів восени буде дуже мало.

– Зірки на небі яскраві – ягнята будуть добре плодитися.

– Випав сніг у Водохресний Святвечір – рік буде врожайним.

– На деревах багато снігу, буде багатий урожай плодів і меду.

– Вранці йде сніг – буде багато гречки і хліба.

– Чути голосний гавкіт собак – весь рік полювання та риболовля будуть вдалими.

 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024