11 січня, що святкуємо та в кого іменини

11 Січня 2022, 08:45
Фото з відкритих джерел 1088
Фото з відкритих джерел

Сьогодні святкують Всесвітній день вдячності.

Вдячність і ввічливість – важливі та необхідні у спілкуванні речі. Тому не втрачайте сьогодні нагоди подякувати та не забувайте робити це щиро. Адже, як стверджують психологи, тільки слова подяки, які йдуть від душі, здатні зігріти своїм теплом.  

Також сьогодні Міжнародний день заповідників і національних парків. Заповідники відіграють важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. Всього у світі створено більш ніж 11 тисяч заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. 

Які традиції на свято 

За народним повір'ям, це найстрашніший день у році. Існувало вірування, що 11 січня за дітьми починає полювати нечиста сила. Селяни намагалися всіма доступними способами захистити малюків від небезпеки. Діти цього дня отримували заборону виходити з дому, а на ніч у дитячі ліжка клали залізний предмет, наприклад, серп. Вважалося, що це допоможе вберегти дитину від впливу злих сил.  День чудово підходив, щоб ворожити про майбутнє і закликати духів. 

Народні прикмети на 11 січня

1) Тепла погода цього дня віщує ранню і теплу весну.
2) Заметіль обіцяє похмурий липень.
3) Кінь спить стоячи – до морозної погоди. Якщо ж тварина лягла на землю, то невдовзі відлига.
4) Дим йде стовпом – до холодів. Стелиться землею – до снігу або дощу. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024