Акція милосердя «Подаруй тварині дім»: засновники провели підсумкову нараду за минулий рік

05 Січня 2021, 20:49
2297

Як повідомляє, відділ освіти Свалявської райдержадміністрації в стінах Сваляської РДА засновники та волонтери акції милосердя «Подаруй тварині дім» провели підсумкову нараду, яка проходила у Свалявському районі у період з 01 по 30 грудня 2020 року.

Захід розпочала методист відділу освіти Надія Чубар – відповідальна за проведення акції у районі. Вона зазначила, що відділ освіти Свалявської РДА, за ініціативи начальника Едіти Василівни Грабар, уже не вперше проводить різні акції милосердя напередодні Різдвяних свят: 


 

Мета цьогорічного заходу – виховати в наших дітях любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.
Чи не щодня трапляються сумні випадки, коли господарі позбавляються своїх домашніх улюбленців. Іноді беруть маленьких кошенят та цуценят погратися для своїх діток, а потім залишають їх на вулиці. Через це зростає кількість безпритульних тварин, водночас – загроза як для чотирилапих, так і для людей. Викидаючи домашню тварину на вулицю, багато хто навіть не замислюється, що прирікає її на вірну загибель. Ми повинні пам’ятати, що жорстокість та байдужість до безпритульних тварин є свідченням жорстокості самої людини. 

Виступ продовжила начальник відділу освіти, кандидат педагогічних наук Едіта Василівна Грабар:

«Ми живемо у суспільстві, де матеріальні цінності, на жаль, стали пріоритетними. Не завжди людина хоче допомогти іншій людині, не кажучи вже про братів наших менших. За допомогою подібних акцій милосердя ми робимо невеличкі кроки до змін у свідомості суспільства.»



 

 До акції долучилися всі заклади загальної середньої освіти, її учасниками стали не лише учні, а й учителі. Історії про те, як учні та вчителі знаходили своїх чотириногих друзів, висвітлено на сайтах ЗЗСО, відділу освіти та у мережі Facebook. Загалом було опубліковано майже 150 історій. 
Про акцію розповідали і продовжують розповідати на телебаченні, зокрема канали М-Студіо, Перший національний. Останній створив постійну рубрику, назвавши її «Подаруй тварині дім». 

Відділ освіти здійснив усі необхідні заходи щодо організації Акції: оприлюднено оголошення, де закликають всіх долучитися до цієї благородної справи, у кожному закладі освіти призначено відповідальних за Акцію. Результати роботи сьогодні демонструють відповідальність кожного до дорученої йому справи. Також відділ освіти забезпечив усі школи матеріалами для проведення виховних годин на тему «Подаруй тварині дім».
Крім того, розроблено анкети «Чи любиш ти тварин?» для вивчення ситуації щодо ставлення учнів до тварин. У анкетуванні, яке складалося із 13-ти питань, взяло участь 3206 учнів 1-11 класів. 

На питання «Чи мав(-ла) ти коли-небудь кішечку чи песика?» «так» відповіло 2963 учнів, «ні» – 160 учнів. На питання «Чи хотів(-ла) би ти мати домашнього улюбленця?» «так» відповіло 83 учнів. Це свідчить про те, що основна кількість дітей вже мають удома тваринку. Щодо питання «Яка тваринка у тебе є?» 1302 учнів відповіли «песик» і 433 – кішечка. Хтось назвав інших тваринок. На питання «Як довго у вас є тваринка?» 1974 учнів відповіло «більше року», 871 учень – «більше 5 років». Це свідчить про те, що у більшості учнів тварини є вже тривалий час. Серед них: 1858 – подаровані тварини, 1009 – куплені, лише 339 сімей – прихистили безпритульних тварин. На жаль, більшість людей не готові прихистити безпритульну тварину. Майже 128 учнів не знають, як годувати тварин, а 213 учнів сказали, що цим займаються батьки, хоча учні шкільного віку вже повинні це добре знати. 650 учнів закладів освіти вважають, що тваринка сама за собою доглядає. Це означає, що учні не розуміють того, що тварина не може сама за собою доглядати, цим повинні займатися господарі. 

«За грудень завдяки проведенню акції у районі 37 безпритульних хвостиків зустрінуть новий рік у своїх теплих домівках (14 песиків і 23 кішки). Віримо, що акція ніколи не завершиться, а щомісяця притягуватиме до себе все більшу кількість небайдужих людей, готових ділитися своєю любов’ю з тваринами, які цього так потребують.» - в кінці виступу Едіта Василівна подякувала всім за небайдужість, великі та добрі серця, нагадавши слова маленького Принца із однойменного роману Антуана де Сента-Екзюпері: «Ми відповідальні за тих, кого приручили», та побажала, щоб 2021 рік приніс здоров’я, добробут і Боже благословення у кожну родину.
 

Захід продовжив голова Свалявської об’єднаної територіальної громади Юрій Юрійович Грига, нагородивши грамотами Свалявської територіальної громади за активну участь у акції милосердя «Подаруй тварині дім»: Новікову Інну Станіславівну, голову громадської організації Свалявського товариства захисту тварин, та Куліш Ярославу Юріївну, вчителя хімії Росошанської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. Свалявської районної ради Закарпатської області (яка створила власний міні-притулок для безпритульних тварин), а також подарував їм корм для тварин. 
Варто зазначити, що Юрій Юрійович, спільно із відділом освіти та Будинком школярів, забезпечив усіх учасників Акції, хто прихистив чотириногого друга, фруктовими наборами, солодощами та кормом для їхніх улюбленців. Очільник громади побажав усім присутнім продовжувати акцію, щастя, здоров’я і добробуту в наступному році.
До його побажань долучилася Інна Новікова, подякувавши за приємні подарунки і запросивши всі заклади освіти до співпраці.





 

Голова Свалявської райдержадміністрації Роман Васильович Тарабій, який продовжив виступ, привітав усіх учасників та нагородив подяками і грамотами Свалявської райдержадміністрації учителів, відповідальних за проведення акції у районі. Він побажав усім бути милосердними, робити добрі справи і бути щасливими у новому році.


 

Далі очільниця освітян району нагородила подяками і грамотами відділу освіти Свалявської райдержадміністрації учнів, відповідальних за проведення акції у районі. Разом із подяками та грамотами Свалявської райдержадміністрації та відділу освіти всі учасники отримали ще солодкі подарунки.


















 

Нарада пройшла  у теплій атмосфері, не залишивши нікого байдужими до суспільної проблеми безпритульних тварин у нашому регіоні, завершилася обміном вражень від проробленої роботи, приємними враженнями від отриманих подарунків та надихнула на бажання творити добро повсякчас. 


 

Список відповідальних за акцію милосердя «Подаруй тварині дім» на нагородження подякою Свалявської райдержадміністрації





 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024