19 грудня: традиції, події, іменини

19 Грудня 2020, 07:00
629

19 грудня — 353-й день року (354-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 12 днів.

19 грудня День ангела імені відзначають: 

Католицькі: Дарія

Православні: Максим, Микола

У православній церкві 19 грудня вшановують святого Миколая. У народі його вважали головним помічником для засуджених за нескоєні діяння. Також Микола є покровителем купців, дітей та моряків.

День святого Миколая: історія свята

Святий Миколай – це історична особистість. Роками його життя вважають 270-345 рр. н.е. За переказами, Миколай був єдиним сином багатих і заможних батьків Феофана і Нони. Тривалий час вони були бездітні, проте їм вдалося вимолити сина у Бога, пообіцявши присвятити своє дитя релігії.
Святий Миколай рано осиротів і жив занурений у світ науки. Ім’я Миколая зафіксовано у списку єпископів, які брали участь у першому Вселенському християнському соборі 325 року, який зібрав імператор Костянтин Великий.
За життя Миколай Угодник зробив безліч чудес, врятував від смерті трьох обмовлених воєначальників, звільнив рідне місто Міри від тяжкого голоду, неодноразово визволяв бідних на суші і на морі.
 

19 грудня – традиції святкування Миколая Чудотворця в Україні

В Україні дуже шанують день Миколая Чудотворця. Особливо нетерпляче на це свято очікують дітлахи, адже святитель Миколай обов’язково покладе під подушку якийсь подарунок. Так, напередодні свята хлопчики та дівчатка пишуть святому листи із проханням здійснити їхні мрії. І зранку 19 грудня одразу зазирають під подушку, очікуючи виконання Миколаєм Угодником їхніх бажань.

Вважається, що добрим і слухняним діткам Миколай Чудотворець уночі тихенько підкладає подарунки, а тим, хто погано поводився, – каміння або різочку. Тому дітлахи намагаються не вередувати й гарно поводитися, аби сподобатися святому Миколаю. Цього дня прийнято відвідувати церкву й молитися святому Миколаю, просячи про добробут і заступництво. До Миколая Чудотворця звертаються в різних життєвих ситуаціях, зокрема, в часи скрути.

Традиційним частуванням цього дня є миколайчики – медові пряники, прикрашені яскравою глазур’ю. Найбільш поширене випікання у формі дідуся в кожусі, але роблять їх також у формі янгола, зірки, сонечка, півмісяця, півників, коників тощо.

Народні прикмети на 19 грудня

  • З’явився іній – в наступному році вдасться зібрати багатий урожай.
  • Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Миколи весняного (22 травня).
  • Морозний і сонячний день – прикмета того, що буде неврожай в наступному році.
  • Якщо сніг з дороги до Ніколина дня замітає, то шляхам і не стояти.
  • Ясна і холодна погода – буде багатий урожай влітку.
  • Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде.

Події:

- 1939 — підписано Постанову РНК УРСР про заснування у Львові 5 державних театрів: Львівського театру опери та балету, Львівського державного драматичного українського театру, Львівського державного драматичного єврейського театру, Львівського державного драматичного польського театру, Театру мініатюр, а також Львівської державної філармонії.
- 1946 — початок Першої індокитайської війни — боротьба в’єтнамських націонал-комуністів проти французької колоніальної адміністрації, що закінчилася розділенням В’єтнаму на дві держави (1954).
- 1991 — Швеція визнала незалежність України.
- 1997 — MTV заборонило до показу кліп «Prodigy», вважаючи, що ролик «Smack My Bitch Up» принижує суспільну мораль.
- 2001 — Вийшов у світ кінофільм «Братство Персня» — екранізація першої частини трилогії Дж. Р. Р. Толкіна «Володар перснів».
- 2016 — Приватбанк став державним.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024