11 грудня, що святкуємо та в кого іменини

11 Грудня 2021, 10:00
11 грудня, що святкуємо та в кого іменини 863
11 грудня, що святкуємо та в кого іменини

11 грудня — 345-й день року (346-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 20 днів.

11 грудня – Стефана Нового, Стефан Зимовий, Сойчин день

11 грудня православна церква вшановує пам’ять преподобного мученика і сповідника Стефана Нового. Інші назви свята: «Іринархів день», «Степани зимові», «Пташка сойка».

Ким був Стефан Новий

За переказами, преподобний мученик Стефан Новий народився в 750 р. в Константинополі від благочестивих батьків, за їхніми молитвами. Сама Пресвята Богородиця з’явилася матері його і обіцяла, що у неї буде син, як вона і просила. Зростаючи, юнак показав себе досить ґречним і особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його в пустель на гору Авксентієву, в Віфінії, до старця Іоанна.

Одного разу зі сльозами на очах старець передбачив Стефану, що місце їхнього проживання буде створене і зрощене ним, але іконоборці розорять і спустошать його. Невдовзі старець помер, а Стефан прославився подвигами, тож стали стікатися до нього більшість любителів чернечого життя, і при печері утворилася обитель. 

11 грудня: традиції та звичаї 

11 грудня вшановується пам’ять трьох святих – Василя, Стефана, Григорія. Наші предки за цим днем передвіщали погоду на майбутнє літо: якщо сухо і холодно цього дня – на спекотне літо, а якщо день теплий – на холодне літо.

Зазвичай на Степана Зимового до людського житла прилітали сойки, звідси і назва дня.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024