У центрі Сваляви встановили першу міні-скульптуру

02 Грудня 2020, 19:40
4530

Першу міні-скульптуру в центрі Сваляви встановили 2 грудня.  Над скульптурою графа Ервіна-Фредеріка Карла фон Шенборн-Бухгейма працювали скульптор Роман Мурнік та  коваль Степан Руснак.

Інформацію про відкриття розповів на своїй сторінці у Фейсбук  Президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор:

«Одягнений у нижньоавстрійські шорти, альпійські черевики, граф сидить на символічному компасі.

Саме з Шенборнами (віденська гілка) пов‘язано становлення Сваляви як міста.

За їх ініціативи у Сваляві відкрито завод мінеральних вод.

Графи Шенборни - були володарями Мукачівсько-Чинадіївської домінії. Саме з ними пов‘язано наступні події в історії Закарпаття:

- вперше починають вирощувати картоплю, соняшник та кукурудзу

- промислове розведення карпатської породи бджіл

- «Мисливський палац Берегвар» (сучасний курорт-санаторій «Карпати») був збудований графом Ервіном-Фрідріхом фон Шенборном-Бухгеймом (1842-1903). Як вважається будівництво тривало майже п'ять років - з 1890 по 1895 роки. Сам мисливський замок побудований у неоромантичному стилі. У проект замку архітектора З. Грессерсона було закладено особливу символіку. Оригінальність палацу полягає у тому, що за основу було взято астрономічний рік: кількість вікон - 365 - відповідає кількості днів, 52 кімнати - кількості тижнів, 12 входів - кількості місяців у році. Біля палацу розташували сад-дендрарій на англійський манер із декоративним озером у центрі. У парку росте безліч рідкісних видів рослин: самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, італійська гліцинія, сріблястий клен, оцетове дерево та інші.

а також:

- створення підприємства по виготовленню свічок з воску

- розведенню великих садів та виноградників

- промислове виробництво вина та пива

- Шелестівська залізоробна мануфактура

- полотняне підприємство

– суконна мануфактура», – йдеться у дописі Федора Шандора.

2

2

2

2

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024