Мукачівська міська рада розпочала свою роботу з порушень Закону

28 Листопада 2020, 14:00
3352

Пленарне засідання першої сесії новообраного складу Мукачівської міської ради восьмого скликання відбулося 26 листопада. В урочистій атмосфері голова Мукачівської міської виборчої комісії оголосив результати виборів Мукачівського міського голови та депутатів ради. Картинка була створена дуже гарна: депутати-чоловіки у новеньких костюмах, жінки – з шикарними зачісками, багато журналістів і фотографи, а з обличчя міського голови не сходила білосніжна посмішка. Але, як виявляється, насправді не все було так прозоро і законно на першій сесії міськради.

За коментарем щодо оцінки роботи першої сесії ми звернулися до керівника фракції політичної партії «Слуга Народу» в Мукачівській міській раді Руслана Ткачука.

«Враження, відверто кажучи, двоякі. Після сесії залишився неприємний осад і відчуття того, що міський голова не збирається особливо рахуватися із думкою депутатів ради. Принаймні, із думкою депутатів, які не належать до групи впливу міського голови, на першій сесії рахуватися ніхто точно не збирався», – зазначив Руслан Андрійович.

За словами депутата, порядок денний першої сесії і проєкти відповідних рішень депутати отримали лише на самій сесії. Тобто, часу ознайомитися із такими документами у депутатів не було взагалі. А питання, насправді, дуже важливі для міста: обрання секретаря ради та заступників міського голови, затвердження положення про постійні комісії міської ради та їх персонального складу, обрання старост тощо.

Для того, аби забезпечити депутатам міської ради можливість ознайомитися із розданими проєктами рішень та підготувати свої пропозиції щодо запропонованих питань, Руслан Ткачук звернувся до міського голови із пропозицією від фракції політичної партії «Слуга народу»  оголосити перерву у пленарному засіданні першої сесії міської ради. Але, очевидно, для міського голови настільки важливо було провести через голосування ради кандидатури запропонованих ним секретаря ради та заступників, що у відповідь на пропозицію депутата міський голова лише похитав головою і… не поставив пропозицію Руслана Ткачука на голосування. Мабуть, міському голові не потрібні поради, він сам знає як йому проводити сесію.

Наступне важливе питання, яке вчора розглядалося міською радою – затвердження персонального складу постійних комісій міської ради. Руслан Ткачук говорить: «Закон зобов’язує кожного депутата місцевої ради брати участь у роботі постійних комісій, до складу яких він входить. У той же час, у Законі чітко визначено, що депутатські фракції мають право, зокрема, на пропорційне представництво в постійних та тимчасових комісіях ради. Для того, аби депутатів, обраних до міської ради від партії «Слуга Народу» включили до складу постійних комісій за професійним принципом, ми звернулись до міської ради із письмовими пропозиціями від нашої фракції. Однак, наші пропозиції знову ж таки ніхто не збирався враховувати. У міську раду мукачівці вибрали п’ятеро депутатів від політичної сили «Слуга Народу». У раді створено п’ять постійних комісій. Було би логічно і законно, якби у кожну із комісій увійшло по одному представнику від нашої фракції. Але, логічно і законно – це не про вчорашню сесію.

А те, що відбулося далі – це взагалі якийсь правовий нігілізм. Після того як депутати обрали склад лічильної комісії і секретаря ради, решту – двадцять (!!!) питань порядку денного лояльна до міського голови більшість проголосувала «пакетом» – без будь-якого обговорення і врахування альтернативних пропозицій. Очевидно, у міського голови були інші, більш важливі справи або ж міський голова злякався, що у когось із депутатів виникнути якісь запитання або з’являться пропозиції.

Знаєте, у мене вчора на сесії склалося таке враження, що для Мукачівського міського голови депутати міської ради – статисти, яких він використовує лише як інструмент для затвердження потрібних йому питань. Представники політичної сили «Слуга Народу» ішли у міську раду для того, щоб висловлювати свою думку, подавати свої пропозиції і в такий спосіб покращувати життя мукачівців, а не для того, щоб голосувати за потрібні Мукачівському міському голові рішення. Саме тому, вчора депутати із фракції «Слуги Народу», а також колеги із фракції партії «Рідне Закарпаття» прийняли одностайне рішення – не брати участі у цих сумнівних голосуваннях. Ми не брали участі у голосуванні за секретаря ради і утрималися при голосуванні за інші питання порядку денного. Більше того, наразі роздумуємо над тим, аби оскаржити незаконно прийняті на вчорашній сесії рішення до суду. Ми не збираємося бути співучасниками тих правопорушень, які допускає лояльна до міського голови більшість» – обурюється Руслан Ткачук.

Після таких слів депутата Мукачівської міської ради, хочеться запитати у міського голови: «Андрій Вікторович, а Ви не забули, що Мукачево – це місто, яке знаходиться на кордоні з Європейським Союзом, де цінують плюралізм думок і поважають демократію?».

Текст: Олег Коцюба, Фото: сайт Мукачівської міської ради





1



 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024