21 листопада: що святкуємо та у кого іменини

21 Листопада 2020, 08:30
690

До кінця року лишається 40 днів.

Іменинниками сьогодні є Михайло, Гаврило, Анфіса.

Сьогодні відзначають: 

Всесвітній день вітань, який щорічно відзначають, починаючи з 1973-го року. Свято виникло завдяки двом братам - Брайану і Майклу Маккомак. Проживаючи в Сполучених Штатах Америки на піку холодної війни їм, як і іншим простим людям, важко було не відчувати ту гостру напруженість, яка панувала в той час між двома ядерними супердержавами.  Протестуючи проти такої тупикової ситуації, проявляючи свою громадянську позицію, вони  писали листи зі щирими і привітними вітаннями та відправляли їх у всі кінці світу. У текстах цих листів вони просили одержувача просто привітати ще кого-небудь таким же чином, хоча б декілька людей ...

Ця чудова ідея знайшла відгук як серед керівників окремих держав, так і серед широкої маси простих людей. З цих пір щорічно 21-го листопада став відзначатися Всесвітній день привітань, день позитивного настрою і радісних емоцій.

Всесвітній день телебачення.

Всесвітній день рибальства був заснований у 1998 році. Відзначається рибальськими громадами по всьому світу щорічно 21-го листопада. Цей день покликаний допомогти у висвітленні життєво важливих питань екології та ресурсів не тільки для людини, а й для водних екосистем та життя, яке вони підтримують. Вода утворює гармонійний континуум. Це стосується річок і озер, природних водойм, морів і океанів.

День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

День Гідності та Свободи.  Початково був затверджений Президентом України Віктором Ющенком, враховуючи історичне значення революційних настроїв.

22 листопада 2004 дата початку «помаранчевої» революції в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори проти свавілля влади. 

Традиції:

Часто 21 листопада випадає перший густий сніг, в народі тоді кажуть, що сам святий Михайло на білому коні по землі проїхав. Але нерідко до цього дня після заморозків наступає потепління, у результаті чого на дорогах з’являється багато бруду. Тому дату прозвали Михайлівською відлигою або Михайлівськими грязями.

На Русі Михайлів день вважався завершенням весільного сезону, так що дівчатам, які не встигли вийти заміж, доводилося сумувати.

Сьогодні, за давньою традицією, обов’язково треба примиритися з усіма, з ким напружені стосунки, пробачити минулі кривди. Суворо забороняється в Михайлів день сваритися, скандалити та навіть підвищувати голос.

Народні прикмети:

Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.

Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.

Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.

Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.

Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи.

Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.

День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.

Від Михайла зима морози кує.

Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024