19 листопада: що святкуємо та у кого іменини

19 Листопада 2020, 14:35
669

До кінця року лишається 42 дні.

Іменинниками сьогодні є Ніна, Олександра. Анатолій, Арсеній, Василь, Віктор, Гаврило, Герман, Клавдія, Микита, Микола, Павло, Серафима.

Сьогодні відзначають:

 День працівників гідрометеорологічної служби – отримав статус офіційного державного професійного свята в Україні в 2003 році. Це національне професійне свято для тих, хто так чи інакше причетний до роботи гідрометцентру країни.

Міжнародний день чоловіків – щорічне свято, яке вперше відзначили у 1999 році. Мета цього свята – привернути увагу до гендерної дискримінації і проблеми нерівності. Організатори свята роблять акцент на позитивному впливі чоловіків на сім’ю та виховання дітей.

Всесвітній день туалету. 19 листопада був проголошений Всесвітнім днем туалету в 2001 році на міжнародній конференції, присвяченій проблемам туалетів, що проходила в Сінгапурі. До речі, місце проведення конференції було обрано не випадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою відхожих місць.

Традиції:

Говорили, що з цієї дати лід, що з’явився на річці, не розтане до весни. Аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближче майбутнє. У народі день називали Павлом Льодоставом. Зазвичай в цей час стояла морозна погода, і річки остаточно замерзали.

Рибалки з цієї дати починали готуватися до зимової риболовлі. Вони розбирали снасті, перевіряли і чинили їх. Відправлялися порибалити і чекали льодоставу. У північних регіонах водяного задобрювали ласощами і монетами.

Народні прикмети:

Лід промерзає купою на річці – в наступному році хліба буде багато.

Гладкий лід 19 листопада – буде багатий урожай.

Снігопад 19 листопада – зима буде сніжною.

Безвітряна погода 19 листопада – скоро морози будуть.

У коней хороший апетит – взимку вони не будуть страждати від хвороб.

Червона зоря – буде дощ або сніг. Якщо вона видна ввечері, то на наступний день буде похмура погода.

Багато зірок видно на небі – прикмета, що буде холод. А якщо зірок практично не видно, то на наступний день можливі снігопади.

Здається, що зірки знаходяться далі, ніж зазвичай – прикмета, що буде снігопад.

Гуси купаються у воді – чекай відлиги.

Зграї ворон і галок кружляють в небі – буде снігопад. Якщо птахи сидять на гілках дерев – буде морозна і вітряна погода.

Галки голосно каркають – наступний день буде ясним і теплим.

Вугілля швидко вкривається попелом – буде важка зима з сильними морозами.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024