14 жовтня: що святкуємо та у кого іменини

14 Жовтня 2020, 09:00
813

До кінця року залишається 78 днів.

Сьогодні в Україні відзначають День українського козацтва, День захисника України та День створення Української повстанської армії.

Іменинниками цього дня є: Олександр, Олексій, Віра, Георгій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Савва.

Віряни 14 жовтня святкують велике свято – Покрову Пресвятої Богородиці. Історія цього свята дуже цікава. У 910 році Константинополь був оточений ворожими військами, і жителям залишалося тільки молитися і просити допомоги в Господа. Під час одного з богослужінь над людьми, що молилися, розкинула своє головне покривало (омофор) Божа Матір, підкріпивши тим самим їх дух і силу, і захистивши від бід. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Традиції та обряди:

Здавна люди вірили, що Покрова приносить щастя, кохання і благоденство. Вважається, що Пресвята Богородиця бере під свій захист молоді родини, тому весілля й вінчання намагалися справляти саме в цей день. Звідси пішла приказка: «Прийшла Покровонька, покрила головоньку». Шлюб, укладений на Покрову, має бути щасливим і на все життя. Якщо ж дівчині в цей день зроблять пропозицію, а вона відмовить, то, за повір’ям, вона ще три роки заміж не вийде.

Цього дня господині вперше розводили вогонь у печі, причому обов’язково з гілок плодових дерев – щоб наступного року сади дали хороший урожай, а достаток родини збільшувався. На святковий обід пекли млинці й, перед тим, як сісти за святковий стіл, господиня обходила всі кутки з тарілкою і тільки після цього, прочитавши молитву Пресвятій Богородиці, пробувала їх на смак.

Також пекли особливий Покровський коровай, яким пригощали всіх родичів і сусідів. А залишки короваю сушили і ховали до Великого посту.

Всі головні обряди 14 жовтня виконувала жінка, господиня будинку. В цей день кожна мати намагалася захистити дітей покровом від усіх бід. Для цього, тримаючи в руках ікону Богородиці, жінка ставала на лаву, щоб опинитися над близькими, як колись у храмі Діва Марія з покривом з’явилася у повітрі над віруючими. Всі діти в родині, незалежно від віку, опускалися на коліна, і мати казала: «Як Цариця Господня покровом землю всю накриває, так і я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь».

Що не можна робити 14 жовтня:

Цього дня потрібно відмовитися від будь-якої роботи: не можна прати, прибирати, копати. Також в руки не потрібно брати голку для шиття.

На Покрову категорично заборонено лаятися і свариться, особливо з близькими людьми.

Також в цей день не потрібно позичати гроші або самим брати в борг

Народні прикмети:

Випав сніг – прикмета, що зима буде сніжною і морозною

Яка погода на Покрову, такою і буде вся зима

Зіграєш весілля на Покрову – життя в шлюбі буде щасливим

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024