У Сваляві вночі запустили салют

09 Серпня 2022, 12:00
Фото ілюстративне 6794
Фото ілюстративне

Свалява. Близько першої години ночі. За вікном починають лунати звуки, схожі на вибухи. Перші думки – а де ж повітряна тривога, чи є ключ від укриття, чи встигне мама спуститися вниз..? 

Але за вікном замерехтіли червоно-жовті вогники. 

У спальню з криками «Мама, тато, в нас стріляють!» увірвалися троє наших дітей. Молодшому завтра буде чотири роки…

За вікном хтось вирішив запустити салют…

Півроку в нас війна…

А тут жовто-червоні хлопавки, бо ж, бляха, в когось свято! 

Я не знаю, що було в головах тих, хто організував собі таку радість. Але це настільки цинічно і по-дурному, що навіть дивуватись важко…

Можливо, ваші діти не в курсі, що у нас війна, що під обстрілами гинуть люди, що тисячі людей втратили свої життя… Бо мої діти знають! Вони в курсі про Вінницю, Бучу, Маріуполь, Ірпінь... Вони знають, що в могилі, до якої ми приходили на цвинтарі, похований мій юний родич, якому куля снайпера прострілила шию під Бахмутом. Вони знають, що російські війська хочуть забрати наші землі. 

А ще вони знають, що звук вибуху – це небезпека, а при небезпеці потрібно втікати, ховатись…

і не забувайте, що сюди, у Сваляву, приїхало багато людей, які втікали від цих звуків! І ви, нешановні, геть втратили розум, якщо дозволяєте собі такі речі! 

Який, до біса, феєрверк вночі?! Який, до біса, феєрверк взагалі?!

Мені дуже шкода, що, поки я заспокоювала дітей, не встигла точно побачити де це відбувалося. Відповідно, заяву в поліцію писати вже пізно. Але якби я точно знала, хто це вчинив, без роздуму змусила б відповісти за свою тупість! Бо це просто верх цинізму!

Хоча, а чому дивуватись? Давайте чесно, у телеграм-каналах та фб-спільнотах часто пишуть, мовляв, переселенці, говоріть українською, бо ви на Закарпатті, вчіть українську! А коли вночі з місцевих автівок лунає на всю катушку «Зачєм єй всє сєрца…» – це ок? Коли на дискотеці в дитячому таборі в селі Поляна лунає «Дєцтво, дєцтво, ти куда лєтіш?» Шатунова, який хотів їхати добровольцем на Донбас «мочіть нацистов» – це ок?.. Це ж не переселенці вмикають, а місцеві жителі. Де ж ваш патріотизм?

Хоча, чого «ваш» – «наш», бо і я така сама! Коли стояла автівка на вулиці Духновича, і дядько на весь голос слухав руській шансон, я не зробила зауваження… А могла підійти і сказати, що, чоловіче добрий, чи є в тебе клепка в голові?...

Цієї ночі я зрозуміла одну дуже важливу річ – тупий і, на перший погляд, невинний вчинок приніс загрозу моїм дітям! І я не хочу, аби це повторилося! Тому, якщо вам десь часом захочеться в автомобілі увімкнути російську фігню на весь голос, а я випадково опинюсь поруч, то будьте готові до того, що постраждає ваша машина! Якщо ще раз хтось захоче запустити салют – я буду сидіти у поліцейському відділку до тих пір, доки не знайдуть того, хто це зробить! 

Бо якщо закривати очі на такі речі, то це означає висловлювати неповагу до тих, хто зараз нас боронить, хто поклав своє життя за те, щоб ми могли спати спокійно у центрі Сваляви…

У нас ще буде величезний красивий феєрверк на честь перемоги, а поки не будьте скотинами, увімкніть голови і давайте боротися з будь-якими проявами рашизму на своїх місцях!

І наостанок таки звернусь до того, хто стріляв уночі – сподіваюсь, ти отримав задоволення від того, що показав, наскільки ницою і безмозкою істотою є!  Спокійної тобі ночі, виродку! 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024